Aromă încântătoare - procedura de prăjire

Caracteristicile și aroma boabelor de cafea ies la iveală numai după prăjirea acestora. Este o chestiune de experiență și de sensibilitate. Prin prăjirea lor, putem avea la dispoziție o întreagă varietate de arome: de ciocolată, de nucă, de fructe, clasică, un pic picantă, uscată, amară sau tare.

În procesul de prăjire se întâmplă două lucruri importante:

1. Boabele de cafea pierd apă și prin urmare, masa lor devine mai mică. De cealaltă parte, volumul crește.

2. Atunci când temperatura începe să crească, apar câteva arome de cafea specifice: la peste 160 de grade Celsius și conținând zahăr, cafeaua este dulce, iar între 165 și 210 grade Celsius, apar și alte arome. Tot procesul durează între 12 și 20 de minute.

Boabele prăjite ușor pentru cafeaua la filtru au o aromă fructată și ușor acră, iar gustul nu va fi foarte puternic. În schimb, boabele prăjite pentru espresso au o intensitate mai mare, iar cafeaua va avea o aromă puternică.